EN JULEHILSEN FRA CODA

Kjære venner av CODA. Vi nærmer oss slutten av 2023 – et år som har vært like uttrykksfullt og spennende, som det har vært kaotisk og vanskelig.

Konfliktene i verden setter vår menneskelighet på prøve. Kanskje kjenner du, som oss, et sterkt behov for å ta en pause akkurat nå, sammen med dine nærmeste.

Julen er den vakreste høytiden av dem alle, men kanskje først og fremst en etterlengtet påminner om fred.

Mens julefreden senker seg over oss her på CODA kontoret ønsker vi å benytte anledningen til å takke alle våre fabelaktige samarbeidspartnere, kunstnere og publikum. Vi ser tilbake på året som har gått, og peker på noen fine ting som venter.

Årets CODA-festival bestod av intet mindre enn 60 arrangementer på 10 dager; vi hadde kjempefine publikumstall, og mottok flotte tilbakemeldinger i etterkant.

Vi hadde sterke opplevelser med kunstnerne, både på scenen og gjennom samtaler; årets workshops og seminarer trakk dessuten en mengde engasjerte og involverte deltakere. Ekstra stas var det å se at så mange studenter tok turen!

Som Nordens største festival for samtidsdans, er det viktig for oss å være påkoblet den neste generasjonen dansekunstnere, og bidra til å bygge broer i det profesjonelle feltet.

Under årets THE DEN var hele 34 kunstnere involvert, hvorav 15 av dem deltok på pitch, og 7 på kreativ lab studiovisning.  Det er ingen tvil om at dansefeltet idag rommer et stort spenn av uttrykk!

Nå skal blikket rettes fremover. Programmeringen for 2024 er allerede godt igang; denne gangen med et enda tydeligere fokus på fremtidens dansekunst.

CODA-festivalen 2024 blir også festivalsjef Stine Nilsens siste festival før hun overtar som kunstnerisk leder på Dansens Hus. Det er selvsagt vemodig for oss i CODA. Samtidig er Danse-Norge i de sikreste hender med en så modig og sjenerøs leder!

Under årets festival fikk vi spesielt gode tilbakemeldinger på utendørsforestillingene. Både Nasjonalmuseet og Astrup Fearnley trakk fulle hus, så fulle at det nesten ikke var plass til alle – og det var stor stas å møte på et annet publikum enn det vi er vant med.

Neste års program vil derfor romme enda flere forestillinger på museer, gallerier og andre offentlige rom. Det vil komme noen overraskelser. Vi gleder oss allerede!

Vi har også den store gleden av å kunne meddele at vi i 2024 skal samarbeide med Munchmuseet. Under neste års festival, står noen av Skandinavias mest spennende dansekunstnere på MUNCH sitt live-program.

CODA 2024 vil by på møter med tidligere festivalers dansere og koreografer. Noen av solo-artistene er tilbake i større format. Kan du gjette hvem?

Programmet vil også omfatte nye urpremierer. Urpremierer er ikke alltid like gøy produksjonsmessig, men fra et kunstnerisk perspektiv er det absolutt veldig  spennende!

En urpremiere er nemlig et vitnesbyrd om at vi som festival har turt å ta sjansen på en kunstner, og vedkommendes idé.

Vi får ofte høre fra danserne og koreografene at det å få lov til å spille en urpremiere, er noe av det viktigste vi kan gjøre i etableringen av deres kunstnerskap.

En kunstners frihet består i mulighetsrommet til å utvikle ideen. Det er spennende å følge så mange spennende kunstnere underveis i prosessen.

Men det hadde ikke vært mulig å ta sjanser uten dere, vårt publikum, som år etter år beviser i kraft av deres nærvær at dere støtter CODA’s visjon.

Scenekunst beskrev CODA som en sjenerøs festival; det tar vi med oss videre. Som vår egen Stine Nilsen uttrykker det:

– Dette med å være et forbilde på tilgjengelighet var ikke CODA’s visjon helt til å begynne med, men er nå blitt et av våre viktigste mandat. Vi skal ikke være bakpå.

Dette er fremtiden, og som festival kan vi ikke la være med å følge utviklingen.

2024 blir intet unntak. Sees neste år, men først: ha en fredelig jul!