Samkome

Kulturkirken Jakob

12. oktober - Kl 14.00

Dette er en invitasjon til å sørge. Sammen. 

Vi inviterer alle som vil til å komme sammen med oss for en sørgestund utenfor kulturkirken Jakob. å dele et ritual av ulikhet og å holde hverandres sorg. Kurdiske, palestinske, libanesiske, bosniske, greske, gambiske, israelske, norske og jødiske stemmer og melodier skaper en vev gjennom denne samlingen.

Hvordan sørge, hvordan bevege seg gjennom fortvilelse, hvordan holde oss selv og hverandre. Hvordan romme andres smerte.

 

Samkome er et forsøk. I umulige situasjoner. I rom som allerede har falt sammen. Det finnes ingen annen vei enn å prøve. Sammen. Dette er et forsøk for i dag. Et forsøk på å sørge.

Hvordan fortsette å leve, hvordan være vertskap for det som føles umulig, hvordan åpne for et mykt møte. Hvordan reparere.

Sang, poesi og ild beveger oss gjennom dette, sammen – venner og fremmede.

«Min sorg løftes ut av meg til noe som er større en meg selv; et samkome. Det er ritualets styrke og sentrale egenskap, at gjentakelsene i fellesskapet er både symbolsk og konkret. Som når to våpenløse hender møtes i et håndtrykk til en hilsen.»

Omtale av Samkome i Norsk Shakespearetidsskrift, Willy Walder.

“We are, at present, swimming in a sea of grief. That sea includes death, but it is also so much larger, encircling all sorts of sorrows. In a better world, many of these disappearances would be avoidable, even unimaginable. For now, given the loss-filled waters we inhabit, how to better navigate through them, and without drowning? How to shift course, veering closer to a more humane self and society?”

Utdrag fra ‘Rebellious Mourning’, Cindy Milstein

Velkommen til ‘Samkome’, en offentlig samling og sørgestund.

Hovedarrangementet foregår utendørs, er gratis og åpent for alle

Sted: Utenfor Kulturkirken Jakob
Dato/tid: Lørdag 12.oktober, kl.14.00-15.15

Tilleggsarrangementer:

Samtale på Scenehuset – søndag 13. oktober kl.14

Matlagingskurs med Jassem El Hindi

Informasjon om matlagingskurset finner du her.

 

OM SKAPERENE:

Samkome er Mia Habib og Ariel Efraim Ashbel sitt første samarbeid.

Mia Habib er en Oslo-basert danser og koreograf med et stort internasjonalt nedslagsfelt. Hun har en mastergrad i konfliktløsning og forhandling, og jobber i skjæringspunktet mellom scenekunst, utstillinger, publikasjoner, foredrag, undervisning og kuratering.

Gjennom Mia Habib Productions engasjerer hun seg i og tilrettelegger laboratorier og forskning med en rekke spesialister, inkludert kunstnere, forskere, politiske aktivister og andre.

I den norske offentligheten har Habib engasjert seg rundt temaer om kunstnerisk frihet og rasisme knyttet til det frie scenekunstfeltet, i tillegg til å være en av drivkreftene bak gruppen “Jødiske stemmer for rettferdig fred” som er et nettverk av jøder og mennesker med jødisk bakgrunn i Norge som støtter et fritt Palestina.

Les intervju med Mia Habib her.

Samkome er skapt sammen med den israelske regissøren Ariel Efraim Ashbel, som har bodd og arbeidet i Tyskland siden 2011. I tillegg til å være huskunstner på HAU i Berlin, har hans arbeider blitt presentert ved mange store teaterhus og festivaler over hele Europa.

Ashbel arbeider tverrfaglig i skjæringspunktet mellom teater, dans, musikk og installasjon, og vever sammen et bredt spekter av historiske, politiske, teoretiske og populærkulturelle referanser. I sitt arbeid som teaterskaper investerer han ikke bare i å skape scenebilder som kan oppleves på avstand, men også i å bygge rom for samtale og fellesskap.