America – Visions of Love

Dansens Hus

18. oktober - Kl 20.00

19. oktober - Kl 20.00

Alan Lucien Øyen er kjent for å bruke store mengder tekst i sine danseforestilinger. Denne gangen tar han steget helt ut og iscenesetter et to-akters skuespill.

Da kompaniet winter guests pakket reiseveskene, (med Baudrillards “AMERIKA” som sin eneste guide), og med iver satte ut for å renvaske Amerika og redde Amerikanerne fra sitt dårlige renommé, ble de først og fremst konfrontert med sine egne fordommer og forutinntatthet.

Hvorfor er hele verden opptatt av Amerika? Det later til å eksistere et foto, eller en film, i folks hoder om hva det er Amerika er – og står for.

Alan Lucien Øyen og hans kompani Winter guests besluttet å ta tak i nettopp dette: Sine forestillinger, sin kjærlighet og fordomsfullhet for Amerika, og la dette bli utgangspunktet for et skuespill. Eller heller: retningslinjer for en film som kanskje skulle kunne lages om noen som forsøker å gjøre en forestilling om Amerika. Slik kunne alle delta: George, Geoff, Marilyn, Donna, Drew, Ronald, Phil, Syria, Lazlo, Richard og Becca, Dennis, Peg, Larry, Annette, Tom, og Tom – og Debbie – og alle andre som de enten støtte på, noterte eller spilte inn på den spredte reisen gjennom “The New World”.
Men det tverrsnittet de skar ut av det enorme landskapet som er Amerika, er ikke bare et flikker av fjerne minner fra en støvete filmprosjektør, det er en samling av normalitetens stemme i dagens USA. Kanskje gjennom disse stemmene kan Amerika snakke for seg selv?

“Gjennom våre fordomsfulle blikk trer en serie karakterer for et skuespill fram fra alle transkripsjonene – amerikanerne vi traff. De stiger ut av sin virkelighet og opp på scenen sammen med oss, og finner sin vei inn i et screenplay som er vårt bilde på Amerika.” – A vision of Love. Men som Peggy Lee sier: “Is that all there is? Is that all there is… to America?” – Alan Lucien Øyen

Alan Lucien Øyen
Etter endt utdannelse ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2001, arbeidet Øyen som danser ved Carte Blanche og Pretty Ugly Dance Company, (med den amerikanske koreografen Amanda Miller). Øyen har koreografert siden 2004 og skapt 11 koreografiske arbeider, (inklusive 3 bestillingsverk) – de fleste av dem ko-produsert av Carte Blanche og BIT-teatergarasjen. I 2006 etablerte Øyen kompaniet winter guests som støttes av Bergen Kommune. Øyen har arbeidet med noen av Europas største og mest erfarne utøvere, blant andre Antony Rizzi, (danser for William Forsythe i flere tiår), Kate Strong, (tidligere medlem av Berliner Volksbühne), og med produksjonen AMERICA, anerkjente West End instruktør Andrew Wale.
Øyens arbeider beskrives, ofte beskrevet som emosjonelle og eksistensielle, består av både tekst og dans – Øyen forfatter selv tekstene. Med ”AMERICA – Visions of Love” beveger Øyen seg over i et rent teatralt uttrykk hvor han arbeider hovedsakelig med skuespillere. Samtidig gjør Øyen i 2009/2010 koreografiske bestillingsverkt for bla Den Norske Nasjonalballett og Iceland Dance Company. Øyen har mottatt tre førstepriser i koreografi og hans arbeider er en del av repertoaret ved Carte Blanche og Skånes Dansteater.

Les mer på http://www.winterguests.com