CANDOCO x 3 (UTSOLGT)

Hovedscenen, Dansens Hus

12. oktober - Kl 19.00

13. oktober - Kl 19.00

Fortid møter fremtid når Trisha Browns banebrytende verk fra 80-tallet er tilbake i ny drakt, og to rykende ferske verk får sin urpremiere.

 

Den amerikanske koreografen og danseren Trisha Brown var en av grunnleggerne av Judson Dance Theatre og var en av viktig pioneer innen den postmoderne dansebevegelsen.

Etter urpremieren på Browns stykke Set and Reset i 1983 ved Brooklyn Academy of Music i New York, ble kompaniet Trisha Brown Dance Company umiddelbart et verdensnavn. Verket ble ansett som banebrytende innen postmoderne / abstrakt koreografi og står igjen som Browns signaturverk.

 

– (...) Den rene bevegelsesgleden skinner gjennom!

The Stage, 2016

Under årets festival får publikum et sjeldent gjensyn med Trisha Brown Dance Company’s originale koreografi – i ny drakt. Samme kveld får publikum oppleve to rykende fersk verk skapt de toneangivende koreografene Annie Hanauer og Seke Chimutengwende. Dette blir en kveld av de sjeldne!

De tre verkene fremføres av det det britiske dansekompaniet Candoco Dance Company, anerkjent på tvers av landegrenser for sine helt særegne prestasjoner med dansere med funksjonsvariasjoner. Kompaniet hyller ulike måter å se og lage kunst på, inviterer publikum til dialog rundt temaet dans og funksjonshemming og utvider oppfatningen av hva dans kan være.

Det er duket for en danseopplevelse du sent vil glemme.

– «Det er alltid stort å være vitne til buzzen som koreografer får av å jobbe med Candoco. I løpet av kompaniets 27-årige historie har det ikke blitt skapt ett verk der blandingen av funksjonshemmede og ikke-funksjonshemmede dansere anses som begrensende.»

The Guardian (Face In og Let's Talk About Dis at Sadler's Wells, 2018)

OM STYKKENE

 

IN WORLDS UNKNOWN – SEKE CHIMUTENGWENDE

Seke Chimutengwende er en britisk koreograf, utøver og lærer som har kombinert bevegelse og tekst i sitt kunstneriske arbeid siden 2006. Chimutengwende har skapt en rekke koreografiske verk, fremført over 70 soloimprovisasjoner internasjonalt samt jobbet ensemblebasert med dansere, skuespillere og musikere. Seke er for tiden aktuell som koreograf i verket It begins in darkness med urpremiere i september 2022.

I verket In Worlds Unknown skapt for danserne i Candoco benytter Seke Chimutengwende seg av tekst, lyd og bevegelse for å illustrere en fragmentert verden der menneskene har gått seg vill. Stykket utforsker ideer om tap, navigasjon, kommunikasjon og sameksistens.

 

Insight filmer:

Insight into In Worlds Unknown, by Seke Chimutengwende: https://youtu.be/lIKH1290JLs

Jamie McCarthy, Composer, shares his creative approach: https://youtu.be/EHhrs8r-aXs

Ben Ash, Dancer, on improvisation, and creating text: https://youtu.be/Ubvxgyx_ZM8

Markéta Stránska, Dancer, shares her experience of Seke’s process: https://youtu.be/AyJkGv25eCM

Vanessa Abreu, Guest Artist, on collaboration: https://youtu.be/Q3Mheh4nNmI

Ihsaan de Banya, Dancer, on text, movement and sound: https://youtu.be/QH9QEAA0E8w

soft shell – ANNIE HANAUER

Annie Hanauer er en amerikansk dansekunstner bosatt i London og Frankrike. Hun har opptrådt, koreografert, turnert og undervist i over ett tiår. Hun beskriver sitt kunstneriske arbeid som tilrettelegging for møter mellom mennesker, enten det er som utøver, i møte med publikum, med dansere i en koreografisk prosess eller med elever i et læringsmiljø. Hanauer er fascinert av menneskekropper i bevegelse, hvilken forbindelse kroppene våre har i den store verden, hvordan de leses sosialt, hva de bærer på, og, dessuten, kroppens uendelige potensiale gjennom bevegelse. Hun tror på kroppens kapasitet til å koble seg på situasjoner og mennesker empatisk, og makten en kropp har til å uttrykke det som er underforstått, følt, og hinsides språket.

I soft shell undersøker Hanauer vårt behov for å plassere mennesker i kategorier, og forsøker gjennom sin dristige dansekunst å finne et mellomrom hvor menneskets rotete elementer kan eksistere grenseløst.

 

Insight filmer:

Insight into soft shell, a new work by Annie Hanauer: https://youtu.be/3hPcpkrB3VM

Ihsaan de Banya, Dancer, shares his experience of the creative process: https://youtu.be/42aTMObcI88

Anna Seymour, Dancer, shares her experience as a deaf dancer in this creative process: https://youtu.be/RbIb-IPVtSw

Vanessa Abreu, Guest Artist, speaking about exploring private and public spaces: https://youtu.be/ELtX1Xuwj-I

Annie Hanauer, Choreographer, on developing soft shell: https://youtu.be/zynua88cpU4

SET AND RESET / RESET

Siden 2011 har Candoco oppført ulike gjenskapninger av Trisha Browns koreografiske verk. Gjenskapelsen er et førsteklasses eksempel på koreografiens skiftende natur.  I Set and reset / Reset vender kompaniet tilbake til Browns originale koreografi, men tilfører impulser og kvaliteter som tilhører dagens dansescene. Dette blir et gjensyn publikum knapt har sett maken til.

Insight filmer:

Set and Reset/Reset Guide

Candoco Dance Company er nominert i kategorien The Bessies for Outstanding Revival under The New York Dance and Performance Awards 2022 for forestillingen Set og Reset/Reset.

Forestillingen under CODA 2022 er presentert i samarbeid med ZAMEK Culture Center i Poznan, Polen, for prosjektet ‘Obecność / Presence’. Obecność / Presence» er støttet av Island, Liechtenstein og Norway Grants, gitt gjennom EØS-fondene.