En ettermiddag med Jean-Paul Goude

Cinemateket

27. november - Kl 13.00

Jean-Paul Goude er en fransk grafisk designer, illustratør, fotograf og reklamefilmskaper, som med sine kjente verk har maktet å fange tidsånden i mer enn fire tiår.

Fra sin rolle som kunstnerisk redaktør ved Esquire Magazine på 70-tallet, til hans ikoniske portretter av Grace Jones, den faraoniske paraden som markerte 200-årsjubileet til den franske revolusjonen og hans reklamer for Chanel, Perrier, Kodak, etc., har Goude satt sitt preg på vår visuelle kultur.

Dans og bevegelse har vært en drivkraft gjennom Goudes liv. I løpet av dagen vil vi få et innblikk i Jean-Paul Goudes liv og kunstneriske arbeid. Vi viser også hans dokumentar So Far So Goude.

Magne Antonsen er moderator for CODAfilm arrangementet.

Arrangementet presenteres i samarbeid med Institut français de Norvège, Cinemateket – Norsk Filminstitutt og Nasjonalgalleriet.

Noen ord fra Magne Antonsen, kunstnerisk rådgiver CODAfilm, om The issue of collecting dance films

På slutten av 1980-tallet så jeg noen kortfilmer av den franske koreografer som Philippe Decouflé og duoen Obadia/Bouvier. Produksjonene var hybrider av bevegelse, puls og rytme, en syntese der film- og dansekunst utfylte hverandre til en enhet. Ilden var tent og jeg begynte å dykke ned i havet med koreografi og dans på film.

Dans er fysisk sanselig, flyktig, øyeblikkets kunstart. Med filmens språk kan dansen oppheve den sceniske idé ved å forflytte seg i tid og rom, trosse tyngdekraften, fokusere på detaljer og nærbilder, og ikke minst foreviges for ettertiden. På den måten kan den samme opptredenen oppleves om igjen av nye og gamle seere og fremtidige generasjoner. I det filmhistoriske arkivet finnes et mangfold av dans fra alle verdens hjørner, en dokumentasjon av vår kollektive bevissthet, kulturelle arv og identitet. Filmperler og visuelle sanseinntrykk som vil fortsette og bevege publikum, være brobygger for kunnskap og glede på tvers av språklige barrierer og kulturelle grenser.