HYBRIS

Trekanten

17. oktober - Kl 21.00

Når dans  blir en identitsmarkør og former – koreograferer – hvithet.

Som tenåring fant han trygghet i noe som var annerledes enn ham selv fordi han – som skeiv / homofil – også følte seg annerledes.

 

Hybris er tittelen på dansekunstner Jonas Ørens tredelte, multidisiplnære verk om koreografi som kulturell appropriasjon. Ved å ta utgangspunkt i egne erfaringer undersøker han hvorvidt koreografi og bevegelse bidrar til å skape forvirring rundt forestillinger, fremstillinger og definisjoner av identitet.

Øren stiller spørsmålstegn ved to populærkulturelle stereotypier og hvordan den (amerikaniserte) svarte kvinnelige artisten fra hip-hop og rapkulturen og den (hvite) skeive mannen møtes i et felles språklig og kroppslig uttrykk.

 

Øren beskriver stereotypien som effortless og fierce; er ikke dette snarere en spesifikk performativitet som til syvende og sist er nok et eksempel på en identitetsmarkør?

Dansekunstneren undersøker hvordan han selv har latt, og fortsetter å la seg fascinere av kvinnene. Ikke desto mindre har han et uhemmet handlings – og mulighetsrom som hvit. Den tilfeldige sammenligningen av en hvit homofil mann sin levde erfaring med opplevelsen til svarte kvinner er ifølge Øren tileigning, ikke solidaritet. Dansekunstneren spør: hvordan oppnå kulturell forståelse uten appropriasjon? 

 

Prosjektet er tredelt og multidisiplinært og har blitt bygd opp av en omstendelig prosess som inkluderer en publikasjon og en rap-EP.

 

Jonas Ørens ‘Hybris’ presenteres i samarbeid med TREKANTEN