Lille Lørdag – Åpning av årets CODA Dancefest 2021

Månefisken

20. oktober - Kl 19.00

CODAs gjestekuratorer har invitert med seg et utvalg av kunstnere og dansere til en feståpning der drag møter tegnspråktolking, salsa møter kunstfilm – og alle gjester er hjertelig velkomne! Åpningstale kl 20.

Velkommen til en Lille Lørdag som ingen annen! Gjestekuratorene Anne-Line Lønnbu Kirste, Ulf Nilseng og Luke Pell har sett for seg et midtukeparty for alle: et rom for skeiv clairvoyance tilrettelagt for fremtidsdrømmer og sensoriske gleder.

Under dette åpningsarrangementet vil et bredt utvalg av artister – som Lola, Geiten, Dj Penetra Schön, Marianne Heier, Marin Håskjold, Sarjo Sankareh og Princessilicious – overta Månefisken for kvelden. Bli med på festivalens første fest; en kveld fylt med intim koreografi, film-og kunstinstallasjoner, post-drag-fremførelser, DJs og latter!

CODA har invitert tre kunstnere fra forskjellige generasjoner til å jobbe sammen som gjestekuratorer. Ulf Nilseng, Anne-Line Lønnbu Kirste* og Luke Pell** tar alle utgangspunkt i egen kropp og historie i sine kunstnerskap, og relaterer det hele til en skeiv identitet.

Ulf Nilseng er en norsk danser og koreograf med base i Oslo. Han frembringer en personlig, fantasifull og fysisk dans som undersøker makt, språk, fordommer og opplevelsen av å være en utenforstående. https://www.ulfnilseng.com/ 

*Anne-Line Lønnebu Kirste er en danser og skuespiller basert i Oslo. https://teatermanu.no/skuespillere/anne-line-l-kirste/

**Luke Pell er en kunstner med base i Skottland, hvor han arbeider som produsent, kurator og dramaturg. https://www.lukepellmakes.org/

** På grunn av Covid 19 og reiserestriksjoner kan Luke Pell dessverre ikke være tilstede på eventet.

*Anne-Line deltok i planleggingen, men grunnet egen turné er hun ikke til stede på eventet.

Lola Foto: Achy Ouafik

 

Om kunstnerne

Anne-Sofie (Fie) Raarup Sennels er født i Danmark men har vært bosatt i Norge siden hun var 6 år. Hun har en bachelorgrad i sosialantropologi samt forholdsvis lang erfaring innen tolkning av sangtekster for blant andre NRK og som programleder på Døves Media. Hennes karriere innen skuespill startet da hun var en del av Teater Manus talentprogram «stjerneskudd» i 2018/2019 hvor hun også etterfølgende spilte prinsessen i Askeladden og Prinsessen i Trollfjellet 2020.

Marianne Heier (f.1969) bor og arbeider i Oslo og Milano. I arbeidet sitt undersøker hun ofte hierarkiske strukturer og maktforhold i- og utenfor kunsten. Arbeidene hennes henter inspirasjon fra politisk aktivisme, poesi, teater og dans, med spesiell interesse for performative, feministiske tilnærminger til ideologisk ladede rom og kunsthistorie.

Tyrannicides’, som del av performancen This Is What Creates The Seasons And The Passing Of The Year, And That Rules Over All Visible Things av Marianne Heier, 2015. Avbildet: Amanda Bach og Ida Frømyr Borgen. Foto: Kristine Jakobsen.

Marin Håskjold (f.1993, Trondheim) er en norsk kunstner og filmskaper utdannet ved Nordland kunst og filmskole. Håskjold har tidligere laget kortfilmen «I kveld er det lov å være mann» (2017) kunstfilmen «Talkshow» (2020) produsert for utstillingen SYKLUS på Telemark Kunstnersenter. Hun er nå aktuell med kortfilmen «Hva er en kvinne?» (2020) som vant Amanda for beste kortfilm og var den mest sette filmen på aftenposten.no med over 100.000 visninger.

Geiten er et prosjektrom med skeiv og feministisk tilnærming stiftet av Håkon Lillegraven og Christina Nilseng. Prosjektrommet ligger i et bofelleskap på St. Hanshaugen i Oslo og er grunnlagt for å produsere og teste nye sosiale kontekster rundt samtidskunst. I 2021 er utstilte prosjekt ‘Street View’ av Mina Paasche (januar-mars), ‘If You Wanna Be My Lover’ av Marin Håskjold i samarbeid med Herman Breda Enkerud, kuratert av Una Mathiesen Gjerde (juni-august), og et residency med billedkunstner Kaare Ruud (oktober). For åpningen av CODA 2021 er Geiten kurator for de kunstneriske bidragene til Marin Håskjold og Marianne Heier.

Penetra Schön – the horny, hairy, bearded, artsy, latino queen that is difficult to label. She can go all artsy-surreal-underground-babe on you or go all traditional and do classic pop divas! All guilt-free pleasures! A 10 year resident at the renown Bergen queer club Fincken. Nowadays, Penetra is a frequent fixture on stages and parties in and outside Oslo. She is something else, for sure.

PENETRA SCHöN

Sarjo Sankareh er en utøver, kunstner og dansepedagog med bakgrunn i jazz, samtidsdans og Afro-karibiske stiler. Han fullførte sin BA i dans og pedagogikk ved Norges danse høyskole og videre utdanning i Paris og New York. Han jobber som dansepedagog på St.Hallvard Videregående Skole, Kunstnerisk konsulent hos Fargespill Oslo og er også utøver i Tabanka Dance Ensemble.

Princessilicious startet opp i 2013 med medlemmene Nabi Yeon Geisha AKA Remi Johansen Hovda, Elektra Puzzz AKA Katinka Steensgaard og Cassie Brødskive AKA Jens Martin Hartvedt Arvesen. I 2018 ble Eliza Fierce med, som det fjerde medlemmet. Medlemmene i Princessilicious har fremført show i mange ulike kriker og kroker av Norge og står bak ulike arrangementskonsepter i dragmiljøet og -feltet, som dekker ulike behov i feltet for infrastruktur, performancemuligheter, diskursbygging eller formidling.

Dragartisten Nabi Yeon Geisha arbeider i et kunstnerisk landskap med muntlig fortellerkunst, performance art og dragsjangeren. Hun er produsent bak konseptene Open Drag Stage og Oslo Drag Festival og er en del av dragkollektivet Princessilicious, og er også omreisende fortellerkunstner der hun forteller eventyr for barn og unge med en skeiv tvist gjennom sitt konsept, Dronningtimen. Bak Nabi Yeon Geisha finner du drama og teaterpedagogen Remi Johansen Hovda, som jobber på dramalinja på Gol videregående skole og som koordinator og emneansvarlig på masterprogrammet Kunst i Samfunnet på OsloMet.

Elektra Puzzz er i sitt sceniske arbeid opptatt av å utforske og blande forskjellige kjønnsuttrykk, og er en erfaren og allsidig artist med sterk scenisk tilstedeværelse.
Ved siden av å være med i Princessilicious er hun kjent for å være en av produsentene bak dragshowkonseptet Open Drag Stage og som dragartist. Videre brenner hun for å videreutvikle dragmiljøet i Norge, og som en av få kvinner som gjør drag- vise at alle kan gjøre drag. Hun tar for tiden en master i estetiske fag og skal skrive sin oppgave om dragkinging og kvinners maskulinitet.

Cassie Brødskive, AKA Jens Martin Hartvedt Arvesen, startet sin dragkarriere i 2013, sammen med de andre i Princessilicious. De har også startet opp initiativer som Draglaboratoriet i 2015, en kunstfaglig plattform om drag, og DragCore i 2020, et helt nytt lineup show ensemble for drag. Nå underviser de fulltid på Norges første institusjonaliserte dragutdanning, på Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole.

Jens Martin har en mastergrad i Dans fra Kunsthøgskolen i Oslo, og jobber som DJ og danse- og dragkunstner. Cassie Brødskives dragestetikk trekker fra andre kunsttradisjoner, kink og motkulturer. Cassie Brødskive bruker pronomen de/dem, mens Jens Martin foretrekker han/ham.

Eliza Fierce er en utforskende dragartist som eksperimenterer med kjønnsuttrykk og på hva folk definerer som vakkert. Gjennom visuelle verktøy og virkemidler er Eliza Fierce ikke redd for å bryte grensen for hva publikum forventer å se og på hva de til tider kan tåle å oppleve. Hen er ikke ukjent med å tilføre aktene sine et groteskt uttrykk, som balanseres i en vakker symfoni med avant garde antrekk, inspirerende musikk og blod. Du vet aldri hva du blir servert når Eliza Fierce entrer scenen, og i kveld er ingen unntak. Eliza Fierce er en dragartist som gjorde sin debut på Open Drag scene i 2017, og siden den gang har hen vært et kjent bidrag og en del av Open Drag stage crewet. Først som stage manager, og nå som PR ansvarlig. Hen er en del av dragkollektivet Princessilicious, og har tidligere vært å se i ballroommiljøet i kategorien «Best drag».

Take me to bed

Take Me To Bed er en installasjon og en invitasjon; for å komme nærmere, være nysgjerrig, å være med dansene til disse kroppene. Utformet av Luke Pell og Jo Verrent, laget i samarbeid med kunstnerutøverne Caroline Bowditch, Janice Parker, Robert Softley Gale og videokunstneren Mark Morreau som utforsker publikums dis/komfort til kropper som er forskjellige.

Take Me To Bed ble laget i 2013 mens Luke og Jo var huskunstnere med Dance Digital. Førprosjektet ble støttet av et Blank Canvas Residency fra Firkin Crane Cork, Arts Council England og produksjon støttet av Arts Council England og Summerhall, Edinburgh. Take Me To Bed har blitt presentert på Mobilities Festival, Bedford; Unlimitedfestival, Southbank og Aberdeen Art Gallery for Dance Live i 2014; og Dance International Glasgow på Tramway og Dansens Hus Stockholm i 2015. Verket var vinner av den første Light Moves Screen Dance Festival, Limerick Prize for Best Overall Work i 2014.

Jo Verrent:

Jo er senior produsent for Unlimited, et britisk basert oppstartsprogram for funksjonshemmede artister. Hennes fokus er på forskjeller – innrammet som deilig ikke avvikende. www.weareunlimited.org.uk

Mark Morreau:

Mark er en digital artist, utøver, filmskaper og fotograf som jobber med bevegelige kropper i sirkus, fysisk teater og dans. www.natalieinsideout.com

 

Tilgjengelighet

Det er to innganger til Månefisken: A)Inngang via trapp med rullestolheis, Sagveien 23 c. Innkjøring fra Ring 2, ned Maridalsveien. Sving til venstre ved Sagveien 23 c, d, f. Følg veien ned en bratt bakke. Inngang via stolheis på trapp, egner seg for manuell rullestol og elektrisk stol med små hjul bak, IKKE for større elektrisk rullestol. Maks vekt 300 kg. B) Inngang ved broen, Sagveien 23 a. Her er det skinner for hjul, men det er bratt nedgang. Frivillige vil være på plass for å yte ekstra assistanse men det er anbefalt å ha med assistanse selv. Inne på Månefisken: Alt er på ett plan.
Tilgjengelig toalett med plass for elektrisk rullestol. Tilgjengelighet for døve: Det vil være tegnspråktolking hele kvelden for alle kunstneriske innslag.