MAN | WOMAN (Double bill) – Urpremiere

Den Norske Opera og Ballett

23. oktober - Kl 18.00

24. oktober - Kl 15.00

MAN

Sølvi Edvardsen (NO)

Sølvi Edvardsen har helt siden unge år hatt en spesiell interesse for klassisk indisk dans. Gjennom sine 35 år som en av Norges mest anerkjente koreografer, har hun også lagt for dagen en interesse for enkeltmennesket.

I Man gjør hun et dypdykk i en bestemt dansekunstner, indiske Sudesh Adhana.

Koreograf og danser har utfordret hverandre underveis i arbeidet med å finne et bredt spekter av uttrykk, både humoristisk og alvorlig, når de tar for seg livets kompleksitet, enkeltmenneskets kamp for å oppnå indre balanse – og det å være tokulturell.

Sølvi Edvardsen ble, som første koreograf, tildelt Kritikerprisen for Kimen i 1984, skapt for Collage Dansekompani. Hun har også koreografert for Nasjonalballetten, Carte Blanche og Oslo Danseensemble, for Festspillene i Bergen og åpningen av Oslo Lufthavn Gardermoen, for å nevne bare noe fra hennes lange merittliste.

Sudesh Adhana har studert indiske danseformer i sitt hjemland, og senere er han utdannet i samtidsdans ved Kunsthøgskolen i Oslo. Han ble nylig tildelt den indiske National Film Awards for beste koreografi 2015.

PAUSE 20 MINUTTER

WOMAN

Daniel Proietto (AR/NO)

Virginia Woolfs essay “A Room of One’s Own” har inspirert koreograf og danser Daniel Proietto i arbeidet med Woman. Hva om Shakespeare hadde en søster som var like begavet som ham? Hun ville tatt livet av seg, foreslår Virginia Woolf, som selv valgte å ta sitt eget liv elleve år etter at hun skrev om Shakespeares fiktive søster Judith. I tråd med 1600-tallets forventninger til kvinner forblir Judith et uforløst geni, i motsetning til broren William.

I soloen trekker Proietto paralleller mellom fortellingen om Judith og Woolfs eget liv, med referanser til hennes oppvekst: Brødrene fikk skolegang, mens hun følte seg som en fange i hjemmet.

Argentinske Daniel Proietto har turnert i mer enn 30 land – både som danser, koreograf og pedagog, og han har vunnet en rekke internasjonale priser. Siden 2005 har han arbeidet tett med winter guests og Alan Lucien Øyen. Han har også gjort seg sterkt gjeldende som danser i Nasjonalballetten og som koreograf med soloen Cygne.