Songs of Chaos

Dansens Hus

17. oktober - Kl 19.00

18. oktober - Kl 19.00

19. oktober - Kl 17.00

20. oktober - Kl 19.00

Nytt samarbeidsprosjekt mellom koreograf Roza Moshtaghi og multimedia-kunstner og billedkunstner Lykourgos Porfyris. Resultatet er et brennhett danseverk som stiller spørsmål ved landskap og eierskap av land.

‘Songs of Chaos’ spiller på et av de mest berømte teaterstykkene til Bertolt Brecht, Den kaukasiske krittringen, som handler om en bondejente som redder et spedbarn og oppdrar ham som sin egen. Etter krigen vil guttens biologiske mor ha sønnen tilbake. Spørsmålet er: Hvem har eierskap til barnet?

Den Iransk-norske koreografen Roza Moshtaghi har sammen med multimedia-kunstner Lykourgos Porfyris latt seg inspirere av Brechts blikk, og skapt et brennhett danseverk som stiller spørsmål ved landskap og eierskap av land.

Moshtaghi utforsker menneskets begjær etter å tilpasse seg systemer og strukturer i samfunnet. Det ordinære, eller rettere sagt det vi har tvunget inn i det ordinære, er Moshtaghis lekeplass.

‘Songs of Chaos’ består av fem låter, én forestilling i teaterrommet, samt en installasjon som animeres gjennom performativ handling i det offentlige rom. Songs of Chaos går langt i sin utforskning med å bryte med publikums forventninger, der blant annet den blinde vismannen  (Porfyris) utgjør stykkets forteller og veiviser. Det koreografiske materialet er skapt i tett samarbeid med Porfyris blikk, som er født med 10 % syn.

«Jeg sitter foran TV’en, og forsøker å forestille meg hvordan et landskap ser ut. Hvorfor er det så fascinerende for mennesker å se på naturen, eller byen, fra toppen av et fjell eller en bygning? Er det på grunn av horisonten, eller er det fordi vedkommende føler seg overlegen i forhold til naturen og/eller andre medmennesker? Hvem har tilgang til alle slags landskap? Hvem har tid og ressurser til å observere ting fra en høyere posisjon?»

Dette er blant spørsmålene ‘Songs of Chaos’ forsøker å svare på. Resultatet er brennaktuell dansekunst som skaper nye mytologier og tolkninger av gjengse fortellinger.

Om kunstnerne:

Roza Moshtaghi

Foto: Samira Shaterian

Roza Moshtaghi er en iransk kunstner som bor og arbeider i Oslo. Hennes verk er ofte plassert innenfor scenekunstfeltet som koreograf/danser og utøver. Hun har en mastergrad i koreografi fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun presenterer sitt arbeid internasjonalt og fortsetter å utvikle prosjekter med andre kunstnere som samarbeidspartner og utøver. Hennes nyeste prosjekter inkluderer BUD – bestilt av Det Norske Nasjonalkompani for Samtidsdans (2022), kinShips (2021), LIMBO (2021), HOOP (2020), Bouncing Narratives (2019), og Only Forever (2018).

Lykourgos Porfyris

Foto: Samira Shaterian

Lykourgos Porfyris er en billedkunstner som bor og arbeider i Oslo og Athen. Han har en bachelorgrad fra Athens kunstakademi og en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo. Lykourgos’ praksis er engasjert i produksjonen av nye mytologier og legender. I hans nyeste verk utforsker han sin albinisme og funksjonshemning (nedsatt syn). Mer spesifikt er han interessert i hvordan funksjonshemning er representert i vestlig historie og moderne popkultur. I 2022 ble han fremhevet av Natt & Dag som en av Norges mest spennende kunstnere.