AVLYST! Stemmer i dans

Den Norske Opera & Ballett, Scene 2

24. oktober - Kl 17.00

24. oktober - Kl 19.30

DENNE FORESTILLINGEN ER AVLYST PGA DEN PÅGÅENDE STREIKEN PÅ OPERAEN

 

Møt tre av talentene fra Nasjonalballettens koreografisatsning: Lisa Colette Bysheim, Samantha Lynch og Cecilie Semec er nye og unike stemmer i dans.

Nasjonalballetten vil ikke bare danse klassikere. Vi vil skape nye! I 2020 etablerte vi workshopkompaniet, en utviklings- og visningsarena for ti nye, kvinnelige koreografiske stemmer. Her får noen av Norges mest spennende koreografitalenter mulighet til å pitche nye prosjekter, og hjelp til å utvikle og realisere dem.

Bevegelig maktlek

Som koreograf ønsker Lisa Colette Bysheim å utfordre etablerte sosiale koder. Det er akkurat hva hun gjør i In-Betweenness, en poetisk undersøkelse av makt. To dansere beveger seg gjennom et rom fullt av overganger. Lydbildet gjenspeiler det kjente og forvrengte, og blir omformet og manipulert av danserne selv. Tyngdekraften drar dem ut og inn av balanse mens de leker seg med nyanser av makt – gjennom bevegelse, tekst og stemme.

Paradoksal dans

VOYEUR tar danser Silas Henriksen og fotograf Cecilie Semec for seg skjæringspunktet mellom det menneskelige behovet for tilhørighet og vår trang til individualisme og spenning. Hvordan kan vi forstå dette motsetningsfylte forholdet mellom begjær og trygghet?  Inspirasjon til stykket fant Semec i Kohei Yoshiyukis 70-tallsfotografier som skildrer den seksuelle revolusjonen i Asia. VOYEUR tar form som en duett mellom Henriksen og Douglas Letheren – og slik Yoshiyuki betraktet motivene sine gjennom kameralinsen, er Semec til stede på scenen med sitt filmkamera. Filmen projiseres direkte på lerretet bak danserne og blir ett med koreografien.

Rå, utilslørt koreografi

Nasjonalballettens Samantha Lynch debuterte som koreograf med A Boléro på Hovedscenen våren 2021. Hennes nye verk Grin and bear it handler om å bite i det sure eplet, å være sårbar, men likevel holde det gående og bevege seg framover – selv når omstendighetene vil det annerledes. Stykket tar et oppgjør med det iscenesatte, sminkede og såkalt perfekte idealet. Er det ikke den rå, ærlige og ufiltrerte siden av oss som er vakrest, når det kommer til stykket?

Denne forestillingen gjennomføres i samarbeid med Den Norske Opera & Ballett.