Tribute to me

Sentralen

16. oktober - Kl 19.00

16. oktober - Kl 12.00

Koreografen startet sin karriere som bejublet rapper. Nå har han skapt en unik dansekonsert om farene ved berømmelse.

Hvor langt er du villig til å gå for å oppnå berømmelse? I ‘Tribute to me’, en soloforestilling med Amy Pender som utøver, er vi vitne til en ung kvinnes søken etter tilhørighet og sosial status. “Like me, Like my videos, love my comments”, nærmest trygler utøveren i en intenst oppslukende dansekonsert som utforsker den tynne grensen mellom berømmelse og status, privatliv og offentlighet,  og konfrontasjonen mellom en digital og faktisk identitet.

Det var ikke gitt at Martijn Joling (1991) skulle bli danser, men etter først å ha blitt introdusert for hiphop og senere samtidsdans og performancekunst, har han ikke sett seg tilbake. Joling  startet sin karriere som rapper i hjemlandet, og har mottatt en rekke nasjonale priser og opptrådt på et hundretalls eventer. Han gikk imidlertid over til å studere moderne teaterdans ved Kunsthøyskolen i Amsterdam (2014), og har de senere årene danset seg gjennom Europa og til slutt endt opp i Drøbak i Norge.

Foto: Joseph Malone

Koreografens varierte bakgrunn inspirerer ham til å kombinere en rekke forskjellige medier, inkludert scenografi, installasjoner, film, livemusikk og poesi, samt uttrykk fra Breakdance, Judo og Release-Technique og improvisasjon. Som koreograf er Joling påvirket av tendenser i tiden. Han går til kjernen av dagsaktuelle temaer som unge mennesker kan relaterte seg til, med fokus på sterke følelser og indre konflikter. Hans første helaftensverk, ‘Clean Bastards’ (2021) ble godt mottatt av publikum, og i 2022 ble ‘Tribute to me’ nominert til Momix Junior prisen.

Joling var en del av talentprogrammet for unge koreografer til CODA festivalen i 2020-2021 (Kreativ Lab) og fra 2019-2022 var han 1 av 3 utvalgte kunstnere for FAILURE lab som er en del av det internasjonale PUSH+ programmet arrangert av blant annet Scenekunstbruket. Verkene hans har blitt presentert i Spania, Egypt, Japan, Kroatia, Nederland, Polen, Tyskland, Frankrike og Norge.

Om utøveren:

Foto: Claudio Greco

Amy Pender (født 1990) er en norsk dansekunstner basert i Drøbak, utdannet ved Kunsthøyskolen i Amsterdam med en fireårig BA i Modern Theatre dance (2014). Hun var praktikant hos Iceland Dance Company, og i 2015 ble hun med i EØS-prosjektet ‘Sniper s lake’ av Spitfire dance and physical ́theatre company (Tsjekkia). Hun turnerte med kompaniet i 2 år.

I tillegg til hennes fordypning i Kleinteknikk, er Penders praksis i stor grad preget av arbeid med improvisasjon. Høsten 2019 var hun utvalgt som en av to norske utøvere til å være med om David Zambrano s ‘60 days of improvisation’ – en lukket videreutdanning i improvisasjon med 70 spesielt inviterte kunstnere fra hele verden.

Som utøver jobber hun både inn- og utland, med koreografer og kompanier som Hagit Yakira Dance (NO), Yaniv Cohen (NO), Bodytalk Tanz Theater (DE), David Zambrano (BE), Cecilia Miosio (NL/FI), Blenard Azizaj (DE/AL) m.fl.