Stoppets mysterium

Storo Storsenter

19. oktober - Kl 13.00

19. oktober - Kl 14.00

Hun tilhører generasjonen som snudde klassisk dansekunst på hodet, og har skapt engasjerende utendørsforestillinger i over 30 år. Under årets CODA-festival er Katrine Kirsebom tilbake med rykende ferskt verk.

 

Kirsebom tok sin utdanning i Amsterdam på slutten av 80-tallet, en tid som kjennetegnes av en personlig, dagligdags og utforskende dansekunst. Siden har Kirsebom vært en sentral og viktig stemme på det norske dansekunstfeltet, spesielt innen utviklingen av kontaktimprovisasjon og forestillinger i det offentlige rom.

Det finnes en genuin sårbarhet hos alle mennesker, men denne sårbarheten blir ofte skjult eller gjemt bort i offentligheten, mener dansekunstneren. Ved å plassere dansekunst i det offentlige rommet, ønsker Kirsebom å skape eksistensiell gjenkjennelse, om så bare for et øyeblikk.

Hennes siste verk, ‘Stoppets mysterium’, har sin premiere som utendørsverk under årets festival, og handler om nettopp å stoppe opp – både som handling og tilstand.

Verket springer ut av erfaringer fra pandemien, da vi som samfunn ble konfrontert med det å stoppe opp, og ikke lenger  kunne fortsette vårt daglige liv som før. Kirsebom er spesielt opptatt av å undersøke hvorfor et stopp vanligvis oppfattes, og oppleves, som et problem, heller enn noe verdifullt.

– I et samfunn så gjennomsyret av fremdrift, ønsker jeg å snu det rundt: dersom stoppene er viktige, hva skjer da?

Syv medskapende dansere undersøker «øyeblikk uten synlig fremdrift», og improviserer i det offentlige rom – uten sikkerhetsnett, åpent og nært. Det uforutsigbare får gripe inn i forestillingen, og relasjonen til publikum i det offentlige rom er et kunstnerisk premiss. ‘Stoppets mysterium’ gjenskapes på nytt og på nytt, og det er kun øyeblikket som gjelder.

 

– Ved å arbeide med bevegelse og stopp i hektiske omgivelser ønsker jeg å gi publikum en mulighet for et annet perspektiv på tilstedeværelse og nærvær.