Danse staur, danse staur

Riksscenen

23. oktober - Kl 14.00

23. oktober - Kl 16.00

Hva er erotisk, hva er sensuelt, og hva er bare dans? Små koreografiske og menneskelige grep gjør at vi tolker bevegelsene på helt ulike måter.

Å danse staur er et nordnorsk begrep for å danse sammen med en av samme kjønn. Dette var vanlig blant annet under Lofotfisket, der menn danset med menn, uten at det ble sett på som mer merkelig enn kortspill, slåssing og synging. Å danse staur, eller å staure, ble også̊ brukt når to kvinner danset sammen.

Dansekompaniet Kartellet skal for første gang ha med kvinnelige dansere, noe som vil gi oss nye perspektiver på̊ dans, kjønn og forventet adferd mellom kjønnene. Det mannlige, det kvinnelige og det menneskelige står sentralt i denne produksjonen, der det lekes gjennom heftig dans.

 

Ett eksempel er måten kvinnene i nord har danset sin polsdans: utagerende og med stor kraft. Men hva er erotisk, hva er sensuelt, og hva er bare dans? Små koreografiske og menneskelige grep gjør at vi tolker bevegelsene på̊ helt ulike måter.

 

Kartellet gjorde sin første forestilling i 2012, i samarbeid med Kalottspel og Folkemusikk Nord. De har vunnet Kritikerprisen, Troms fylkes kulturpris, vært Festspillprofil ved Festspillene i Nord-Norge, og er kjent for å bruke tradisjonelle danser og bevegelser på en utradisjonell måte, i nærkontakt med publikum.

Denne forestillingen presenteres i samarbeid med Riksscenen