Felles innsats: Plattformer for rettferdighet, diskurs og kunst

Sentralen

13. oktober - Kl 12.00

I samarbeid med sosialantropolog Michelle A. Tisdel har vi satt sammen et panel av kunstnere og akademikere med base i Norge for å diskutere hvordan dansefeltet kan bidra til å skape like muligheter gjennom kunstnerisk praksis.

Santalen tar utgangspunkt i UrbanApa (https://urbanapa.fi/), et antirastisisk og feministisk kunstsamfunn og en plattform initiert av Sonya Lindfors, som i år er tilbake på CODA med sitt nye verk One Drop.

Moderator Jessica Lauren Elizabeth Taylor vil i samtale med kunstnerne Ayesha Jordan, kunstneren og akademikeren Deise Faria Nunes og kunstnerisk leder for TextLab, Shanti Brahmachari, utforske hvordan man kan jobbe kollektivt med å bygge lignende plattformer for rettferdighet, diskurs og kunstnerisk aktivitet.

Hvordan engasjerer vi oss i miljøer som historisk ikke er sentrert i Norge og performancekunst, hvordan utvider vi rekkevidden til kunstnerisk formidling, og hvordan håndterer vi bærekraft av kunstnerisk praksis og løpende løsninger i relasjonene mellom kunstnere og institusjoner? Dette er bare noen av spørsmålene som skal diskuteres. Seminaret er åpent for alle, men krever forhåndspåmelding.

 

Sonya Lindfors

Foto: Tuukka Ervasti

Sonya Lindfors er en kamerunsk-finsk koreograf og kunstnerisk leder som også jobber med tilrettelegging, samfunnsorganisering og utdanning. I 2013 mottok hun en MA i koreografi fra University of the Arts Helsinki. Lindfors er grunnlegger og kunstnerisk leder av UrbanApa, et tverrfaglig og mothegemonisk kunstsamfunn som tilbyr en plattform for nye diskurser og feministiske kunstpraksiser. Hun lager egne og samarbeidende verk som forestillinger, kuraterte programmer og performative handlinger. I alle sine stillinger jobber Lindfors med å skape og legge til rette for antirasistiske og feministiske plattformer, der en festival, en forestilling, en publikasjon eller en workshop kan fungere som stedet for empowerment og radikale kollektive drømmer


Michelle A. Tisdel

 

Michelle A. Tisdel konner fra  Houston, Texas. Hun har en doktorgrad i sosialantropologi fra Harvard University (2006). Hennes forskningsinteresser inkluderer kulturarvsproduksjon og diskurser om tilhørighet i Cuba og Norge. I 2020 grunnla hun Lift Every Voice (LEV), et dokumentasjonsprosjekt om antirasisme og borgerrettigheter i Norge. Tisdel jobber som forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket.


Jessica Lauren Elizabeth Taylor

 

Jessica Lauren Elizabeth Taylor er en kunstner, filmskaper, forfatter og samfunnsarrangør. Røttene hennes er i det sørlige USA, født i Mississippi og oppvokst i Florida på tidligere Timucan-land. Taylors arbeid manifesterer seg gjennom tekst, dialog og video. Arbeidet hennes sentrer seg om temaer som ritualer, svart litteratur, kritisk teori og identitetsmytologi for svarte og urfolk.


Ayesha Jordan

 

Ayesha Jordan er en tverrfaglig utøver og kunstner som for tiden er basert i Oslo, Norge. Hennes nåværende forskning har vært basert på anvendte permakulturstudier, regenerativ kommunal/økosystemdannelse og tilpasning, kuratering, og hvordan disse kan utforskes gjennom performance, eller hvordan de kan informere om performance-metodologier. Denne forskningen blir for tiden prøvd ut gjennom et nytt arbeid  med tittelen Shasta Geaux Pop presents: Shasta Greaux Crops.

Nettsteder: www.ayeshajordan.com og www.gatherground.org


Shanti Brahmachari

Foto: Tale Hendenes

Shanti Brahmachari har lang internasjonal erfaring som scenekunstner, dramaturg og pedagog. Hun har utviklet, regissert og produsert egne produksjoner, medvirket i over 50 andre nye forestillinger i institusjoner og det frie scenekunstfeltet. Hun startet, og er kunstnerisk leder for, TekstLab (2008), en kunstarena for å engasjere et mangfold av barn, ungdom og kunstnere i å utvikle og skape særegne kunstuttrykk. Hun har bakgrunn som kunstnerisk leder fra bla Royal National Theatre (RNT), Kiln Theatre, Royal Court i London og Black Box Teater, og var scenekunstkonsulent i Norsk Kulturråd, og leder ved British Council og Norsk Skuespillersenter i Oslo.

Deise Faria Nunes

 

Deise Faria Nunes er født i Brasil og er en kunstner-forsker med spesiell interesse for performance, ritualer og audiovisuelt. Hun er for tiden doktorgradskandidat ved programmet Kunst i kontekst ved Universitetet i Agder, Norge. Nunes har også en sertifisering i dokumentarfilmskaping fra Kino-Doc, Portugal. Basert i Norden siden 1999,  Nunes harjobbet i nesten 20 år som performancekunstner, dramaturg, produsent, skribent og lærer. Hun er medforfatter av den historiske antologien New Daughters of Africa ( 2019), redigert av Margaret Busby, og er redaktør for den kommende antologiserien Afro-Nordic Perspectives on Performance I: Territories, Geographies, Localities (2024). I 2020 og 2021 ledet Nunes Nasjonalteaterutvalget ved Norsk kulturråd. Fra 2018-2020 jobbet hun som scenekunstekspert for Nordisk kulturfond. Siden 2017 har Nunes fokusert på forskning, produksjon og formidling av svarte kvinners aktiviteter i kunsten.