Fortsetter å flytte grensene for dansekunst

Velkommen til festival og jubileumsfeiring 12.-16.oktober 2022!

“Få kunstuttrykk er så universelle som dans. Få kunstuttrykk krysser så lett som dans. CODA gjør dette virkelig for oss nordboere”

Norsk Shakespeare Tidsskrift om fjorårets dansefestival.

12.oktober går en av Nordens største festivaler for samtidsdans nok en gang av stabelen etter to års pandemi. Vi har ventet på dette øyeblikket, og gleder oss enormt til å feire 20-årsjubileum med et konsentrert program av dansekunst for vårt flotte publikum!

Dans laget av og med kunstnere med forskjellige kropper og bakgrunner pirrer min nysgjerrighet. Når jeg ser dans som ikke er tradisjonell unison, som ikke gir meg det jeg forventer, så blir jeg grepet. Jeg blir minnet på at dans har en unik mulighet til å begeistre og utfordre, til å dytte i våre forutinntatte holdninger og vante meninger.

Derfor er årets kunstnere valgt ut; for å røske tak i publikum, flytte noen grenser i meg og deg, og gi oss grunn til å være enige og uenige og prate om det vi har sett. CODA startet med pioneren for moderne dans Merce Cunningham, og nå skal vi ta hans visjon om nyskaping videre med oss inn fremtiden.

 

Festivalsjef og kunstnerisk leder Stine Nilsen. Foto: Achy Ouafik

 

Årets danseforestillinger viser hvilke muligheter som bor i en dansende kropp. Enten det er 16 norgesbaserte dansere som tar over byen som galopperende hester eller utøvere i spinnende rullestoler, ønsker vi å fortsette å flytte grensene for dans.

Vi forener tradisjon og nyskaping – i ekte CODA-ånd.

Gjennom jubileumsåret har vi allerede møtt flere kunstnere og publikummere gjennom panelsamtaler og seminarer.  Vi ser frem til et nytt samarbeid med ULTIMA 16.-18.september, med unge dansere fra Nordic Black Xpress.

I anledning jubileet har vi i 2022 også to spesialbestilte verk som jobber med lokale dansere og internasjonale koreografer: ‘un-be-known’ skapes i samarbeid med Den Norske Opera & Ballett, en forestilling der 9 profesjonelle dansere med og uten funksjonsnedsettelser har møttes siden mars, med premiere 14.oktober.

I City Horses, en co-produksjon via det europeiske nettverket Big Pulse Dance Alliance, har vi engasjert 16 dansere i en galopperende vandreforestilling. Se dem i aksjon rundt om i byen den 15. og 16.oktober!

City Horses under Sismògraf i Barcelona i 2022. Foto: Martí Albesa

Det blir som vanlig workshops og seminarer, i tillegg til at vi gjentar vår koreografisatsning med 7 unge koreografer gjennom Kreativ Lab. Dette er et toårig mentorprosjekt i samarbeid med Bærum Kulturhus som har visning i 2023. På Dansens Hus får vi først møte pionerene for inkluderende dans, Candoco Dance Company. Festivalen avsluttes så med Daniel Mariblanca og hans prisvinnende performance-kompani som lar oss oppleve den samlede styrken i dem som lever utenfor den kollektive normen.

Candoco. Foto: Chantal Guevara

Sist, men ikke minst, intet jubileum uten fest!

Vi inviterer til 20-årsfeiring på BLÅ, der CODA arrangerte alle sine klubbkvelder gjennom hele den første festivalen i 2002.  Hold av 13.oktober, bli med på fest med live-DJs, dansekunstnere og voguing – velkommen alle sammen!

 

Stine Nilsen, festivalsjef  og kunstnerisk leder i CODA