Fra visualisering til taktilisering

Operaen

13. oktober - Kl 13.30

Koreografen bak ‘Cosmetic demons: a choreographic salon’ inviterer til workshop som utforsker den fysiske, energetiske og nysgjerrige kroppen.

Gjennom en to-timers workshop inviterer Sindri Runudde deltakerne til å bli med på innsiden av hens koreografiske praksis – en verden av utforskninger, som speiling, tolkning, fantasering, multitasking og taktilisering. Ordet “tatktilisering” har opphav fra et tidligere verk, ‘A SensOral lecture’, der Runudde erstattet visualisering med taktilisering; en måte å la fantasien, i kombinasjon med berøring av faktiske og konkrete ting, danne grunnlag for bevegelse og tilstedeværelse i egen kropp.

Runudde lever selv med synsnedsettelse, og har utviklet en rekke nysgjerrige metoder og strategier å manøvrere kroppen på, både alene og sammen med andre, og bringer disse erfaringene inn i konkrete dansepraksiser. De ulike oppgavene vil danne utgangspunkt for samtaler rundt persepsjon, oppmerksomhet og sansing. Workshopen vil være tilgjengelig for dansere med ulike funksjonsnedsettelser, og med ulik bakgrunn.

Om koreografen:

 

Sindri Runudde er en svensk danser og koreograf, utdannet ved Stockholms Konstnärliga Högskola, i tillegg har hen internasjonal trening i nysirkus. Runuddes arbeid inkluderer ofte lyd, visuell kunst og historiefortelling, og bruker somatiske og oppmerksomhetsorienterte praksiser. Hen har jobbet for kompanier som Dramaten, Stockholms Stadsteater, Skånes Dansteater, og Candoco Dance Company, samt med koreografer som Martin Forsberg, Stina Nyberg, Ben Wright og Jeremy Wade. Som koreograf har Runudde laget verk som ‘The fishing dance; other cosmic confessions’ og ‘Delighthouse; the dark room’, samt soloforestillinger som ‘A sensoral lecture’ og ‘Blind Boi Diaries’. Hen har også laget barneforestillinger som ‘Sälskap’ og ‘Vända; Vrida’.

Runudde arbeider fra et skeivt og feministisk perspektiv og er engasjert i arbeid med mangfold og funksjonsvariasjon, både nasjonalt og internasjonalt. I 2023 skapte hen to fellesskapsverk, ‘Vingel’ for Norrlandsoperan og ‘Snaecka!’ for Skånes Dansteater. Runuddes nyeste produksjon, ‘Cosmetic Demons’, åpner årets CODA-festival.